Vijesti

U OPĆINAMA BRATUNAC I SREBRENICA IZVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

15.05.2013. 15:03

U općinama Bratunac i Srebrenica izvršena je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH.Na lokalitetu naselja Avdići - Trzne, na području općine Bratunac, izvršena je ekshumacija, a ekshumirano je više fragmenata skeletnih ostataka.

Na području Srebrenice na lokalitetu Pusumulići, pronađeno je više skeletnih ostataka jedne osobe, a na lokalitetu Kamensko brdo pronađeni su skeletni ostaci najmanje šest osoba.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci transportirani su u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, antropolozi Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), kao i policijski djelatnici PS Bratunac i PS Srebrenica.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba