Vijesti

OKRUGLI STOL POSVEĆEN PRIBLIŽAVANJU PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA ODRŽAN U KONJICU

14.05.2013. 15:38

Na okruglom stolu koji je organiziran sa ciljem približavanja rada Tužiteljstva BiH i Suda BiH lokalnim zajednicama diljem Bosne i Hercegovine, predstavnik Tužiteljstva BiH predstavio je povijest, ustroj i rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

OKRUGLI STOL POSVEĆEN PRIBLIŽAVANJU PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA ODRŽAN U KONJICU

Okrugli stolovi u lokalnim zajednicama se održavaju kako bi se građanima u gradovima diljem Bosne i Hercegovine približio rad pravosudnih institucija na državnoj razini i njihovi kapaciteti, naročito u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i suradnja sa policijskim agencijama i svim drugim institucijama uključenim u ovaj proces.

Sudionicima okruglog stola prezentirana je struktura Tužiteljstva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine te specifičnost rada na predmetima ratnih zločina, koji se odnose na događaje koji su se desili prije 18 ili više godina.

Kako bi bolje razumjeli rad Tužiteljstva, nazočnima je prezentirana složenost rada na predmetima ratnih zločina, u kojima je često potrebno saslušati više desetina svjedoka i prikupiti često i po nekoliko stotina dokaznih materijala u okviru samo jednog predmeta.

Nazočnima je pojašnjeno da su zbog toga predmeti ratnih zločina specifični i zahtijevaju duže razdoblje, te je pojašnjeno što je sve potrebno uraditi kako bi se neki predmet okončao kroz sve faze, od pokretanja istrage i podizanja optužnice, zatim faze suđenja, pa sve do pravomoćne presude.

Na okruglom stolu sudjelovalo je oko 40 predstavnika lokalne zajednice, među kojima su bili predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici udruga žrtava ratnih zločina sa područja Konjica, zatim predstavnici policijskih i pravosudnih struktura, kao i predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici medija te zainteresirani građani.

Sudionici okruglog stola imali su prigodu pitati predstavnika Tužiteljstva BiH o pitanjima koja ih interesiraju iz domena rada Tužiteljstva.

Okrugli stol u Konjicu održan je u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Tužiteljstva BiH redovito sudjeluju na okruglim stolovima i konferencijama posvećenim približavanju rada Tužiteljstva BiH predstavnicima lokalnih zajednica i građanima diljem Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba