Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV M. P. (1953) ZBOG ZLOUPOTREBE OVLASTI U GOSPODARSTVU

07.05.2013. 15:25

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv jedne osobe koja se tereti za zloupotrebu ovlasti u gospodarstvu.

Optužnica je podignuta protiv:

- M. P., rođenog 14. 08. 1953. godine u općini Čitluk gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

U optužnici se navodi da je osumnjičeni M. P. u razdoblju od 14. 04. 2000. godine do 31. 07. 2001. godine, kao odgovorna osoba – ravnatelj u poduzeću „CROHERC AG“ d.o.o. Mostar, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, svjesnim izbjegavanjem plaćanja poreza na promet roba i usluga i drugih fiskalnih obveza oštetio proračun FBiH, tako što je naftne derivate za poduzeće „CROHERC AG“ uvozio od jedne slovenačke firme, a njihov transport vršio kamionima do poznatih kupaca u BiH, pri čemu je prodaja naftnih derivata „CROHERC AG” vršena na čitavom teritoriju BiH, bez obračunavanja i plaćanja poreza na promet i ostalih pristojbi koje je poduzeće „CROHERC AG“ bilo obvezno izmiriti, dostavljajući pri tom fiktivne narudžbenice i izjave od strane kupaca da robu kupuju radi preprodaje, što ih oslobađa plaćanja poreza na promet i ostalih pristojbi.

Osumnjičeni M. P. se tereti da je fiktivnim poslovanjem uskratio plaćanje sredstava iz poreznih i drugih fiskalnih obveza u Federaciji BiH utvrđenih zakonom, u iznosu od 18.661.024,00 KM, čime je počinio kazneno djelo zloupotreba ovlasti u gospodarstvu iz članka 259. stavka 2., u svezi sa stavkom 1. točkom 3. KZ-a FBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba