Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV M. P. (1953) ZBOG ZLOUPOTREBE OVLASTI U PRIVREDI

07.05.2013. 15:25

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv jedne osobe koja se tereti za zloupotrebu ovlasti u privredi.

Optužnica je podignuta protiv:

- M. P., rođenog 14. 08. 1953. godine u općini Čitluk gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

U optužnici se navodi da je osumnjičeni M. P. u periodu od 14. 04. 2000. godine do 31. 07. 2001. godine, kao odgovorna osoba – direktor u preduzeću „CROHERC AG“ d.o.o. Mostar, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjesnim izbjegavanjem plaćanja poreza na promet roba i usluga i drugih fiskalnih obaveza oštetio budžet FBiH, tako što je naftne derivate za preduzeće „CROHERC AG“ uvozio od jedne slovenačke firme, a njihov transport vršio kamionima do poznatih kupaca u BiH, pri čemu je prodaja naftnih derivata „CROHERC AG” vršena na čitavoj teritoriji BiH, bez obračunavanja i plaćanja poreza na promet i ostalih dažbina koje je preduzeće „CROHERC AG“ bilo obavezno izmiriti, dostavljajući pri tom fiktivne narudžbenice i izjave od strane kupaca da robu kupuju radi preprodaje, što ih oslobađa plaćanja poreza na promet i ostalih dažbina.

Osumnjičeni M. P. se tereti da je fiktivnim poslovanjem uskratio plaćanje sredstava iz poreznih i drugih fiskalnih obaveza u Federaciji BiH utvrđenih zakonom, u iznosu od 18.661.024,00 KM, čime je počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privredi iz člana 259. stava 2., u vezi sa stavom 1. tačkom 3. KZ-a FBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba