Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NERMINA KORAJCA (1973)

07.05.2013. 15:22

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Nermina Korajca, zvanog „Žuti“, rođenog 04. 10. 1973. godine u u Bijeljini, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji se tereti da je počinio kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavka 1. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima (“Sl. glasnik BiH", br. 63/10).

Optužnica tereti Nermina Korajca da je kao ravnatelj u poslovnim prostorijama samostalnih uslužnih radnji-fotokopirnica “KN” u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, izvršio neovlašteno umnožavanje autorskih djela, knjiga i udžbenika raznih autora fiksiranjem na materijalnu podlogu, te istodobno vršio fotokopiranje knjiga i udžbenika za kojima je vladala veća potražnja, protivno članku 20. stavku 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima (“Službeni glasnik BiH” br. 63/10).

Kako se navodi u optužnici, dana 27. 03. 2012. godine, pretresom njegovih poslovnih objekata, pronađena je i oduzeta oprema na kojoj se vršilo neovlašteno umnožavanje, kao i fotokopirani primjerci udžbenika i knjiga - autorska djela različitih autora.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba