Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ У СЛУЖБЕНОЈ ПОСЈЕТИ СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА

07.05.2013. 15:16

Јачање капацитета за борбу против корупције, организованог криминала и процесуирања ратних злочина у БиХ, као и сарадња између тужилаца на регионалном и међународном нивоу, главне су теме разговора главног тужиоца са високим званичницима правосуђа и полиције у САД-у.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ У СЛУЖБЕНОЈ ПОСЈЕТИ СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић налази се у посјети Сједињеним Америчким Државама, током које ће се састати са највишим званичницима правосудних и безбједносних институција у САД-у.

Главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине је у Вашингтону имао састанак са замјеником главног тужиоца Сједињених Америчких Држава Џејмсом Колом. Током састанка наглашена је подршка Сједињених Америчких Држава Тужилаштву Босне и Херцеговине у процесуирању кривичних дјела ратних злочина, корупције, организованог криминала и тероризма.

Такође, главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине се у Вашингтону састао и са амбасадором Сједињених Америчких Држава за питања ратних злочина Стивеном Рапом, који је нагласио своју подршку јачању регионалне сарадње и пружању подршке у јачању тужилачких капацитета у контексту ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина.

Током посјете америчком Министарству спољних послова, главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине је разговарао и са замјеником помоћника секретара Канцеларије за Јужну и Централну Европу Џонатаном Муром. Господин Мур је јасно нагласио да не постоје никакве препреке, него само јасна подршка владе Сједињених Америчких Држава у процесуирању лица осумњичених и оптужених за кривична дјела корупције, организованог криминала и тероризма.

Главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине је разговарао и са директором Канцеларије за међународну борбу против наркотика и провођење закона Вилијамом Р. Браунфилдом. Током разговора препозната су битна подручја за сарадњу и јачање тужилачких капацитета у неколико сегмената, који су од посебног значаја за провођење владавине права.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba