Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH U SLUŽBENOJ POSJETI SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

07.05.2013. 15:16

Jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i procesuiranja ratnih zločina u BiH, kao i saradnja između tužilaca na regionalnom i međunarodnom nivou, glavne su teme razgovora glavnog tužioca sa visokim zvaničnicima pravosuđa i policije u SAD-u.

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH U SLUŽBENOJ POSJETI SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović nalazi se u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima pravosudnih i sigurnosnih institucija u SAD-u.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine je u Vašingtonu imao sastanak sa zamjenikom glavnog tužioca Sjedinjenih Američkih Država Jamesom Coleom. Tokom sastanka naglašena je podrška Sjedinjenih Američkih Država Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina, korupcije, organiziranog kriminala i terorizma.

Također, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine se u Vašingtonu sastao i sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država za pitanja ratnih zločina Stephenom Rappom, koji je naglasio svoju podršku jačanju regionalne saradnje i pružanju podrške u jačanju tužilačkih kapaciteta u kontekstu efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Tokom posjete američkom Ministarstvu vanjskih poslova, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine je razgovarao i sa zamjenikom pomoćnika sekretara Ureda za Južnu i Centralnu Evropu Jonathanom Mooreom. Gospodin Moore je jasno naglasio da ne postoje nikakve prepreke, nego samo jasna podrška vlade Sjedinjenih Američkih Država u procesuiranju osoba osumnjičenih i optuženih za krivična djela korupcije, organiziranog kriminala i terorizma.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine je razgovarao i sa direktorom Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provođenje zakona Williamom R. Brownfieldom. Tokom razgovora prepoznata su bitna područja za saradnju i jačanje tužilačkih kapaciteta u nekoliko segmenata, koji su od posebnog značaja za provođenje vladavine prava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba