Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA OSOBA

06.05.2013. 15:11

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Fahrudina Demirovića, rođenog 07. 02. 1970. godine u Bratuncu, nastanjenog u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

- Milana Jelića, rođenog 23. 01. 1983. godine u Gračanici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su dana 03. 04. 2011. godine u Sarajevu, za ugovorenu naknadu od 400,00 eura prihvatili dvojicu turskih državljana, u namjeri da im omoguće prelazak državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske van mjesta određenog za prelazak državne granice, protivno važećim zakonskim propisima.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su pomenute turske državljane smjestili u putnički automobil marke „Renault Rapid“ bh. registarskih oznaka, potom držali na nepoznatoj lokaciji, odakle su ih dana 08. 04. 2011. godine povezli u istom automobilu u pravcu državne granice između BiH i R Hrvatske, a u daljoj namjeri su spriječeni u Velikoj Kladuši od strane djelatnika Granične policje BiH - Jedinice granične policije Izačić.

Optuženi se terete da su započeli činjenje kaznenog djela iz koristoljublja, sa umišljajem, tako što su pokušali omogućiti drugome nedozvoljen prelazak preko državne granice, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. stavka 1. u svezi sa člankom 26. i člankom 29. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba