Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ДЕВЕТ ЛИЦА ЛИШЕНИХ СЛОБОДЕ У АКЦИЈИ „ПАТРИОТ“

29.04.2013. 15:06

Тужилаштво БиХ ће, након испитивања осумњичених лица, упутити приједлог за одређивање мјере притвора за укупно 9 лица лишених слободе у јучерашњим проведеним акцијама.

Приједлог притвора од 30 дана биће упућен за 5 лица лишених слободе у оквиру акција „Патриот“ и „Правда“, односно за осумњичене:

- Живка Будимира,

- Петра Баришића,

- Сауда Кулосмана,

- Хидајета Халиловића и

- Ивана Јурчевића.

Ова лица су осумњичена за организовани криминал, злоупотребу положаја или овлаштења, противзаконито посредовање, те давање и примање мита, дара или других облика користи.

Мјера притвора биће предложена из разлога дефинисаних у члану 132. тачкама а), б) и д) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства, опасности од ометања истраге и утицаја на свједоке или саучеснике, те општих околности извршења кривичног дјела које су изазвале узнемирење јавности у БиХ.

Такође, мјера притвора биће предложена и за 4 осумњичена лица у оквиру акције "Memory", која су осумњичена за организовани криминал у вези са неовлаштеним прометом опојним дрогама.

Акције које су проведене по налогу Тужилаштва БиХ, представљају највеће активности у откривању коруптивних кривичних дјела највиших званичника у постдејтонској БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским агенцијама, наставља активности у правцу подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba