Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA DEVET OSOBA LIŠENIH SLOBODE U AKCIJI „PATRIOT“

29.04.2013. 15:06

Tužilaštvo BiH će, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno 9 osoba lišenih slobode u jučerašnjim provedenim akcijama.

Prijedlog pritvora od 30 dana bit će upućen za 5 osoba lišenih slobode u okviru akcija „Patriot“ i „Pravda“, odnosno za osumnjičene:

- Živka Budimira,

- Petra Barišića,

- Sauda Kulosmana,

- Hidajeta Halilovića i

- Ivana Jurčevića.

Ove osobe su osumnjičene za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, te davanje i primanje mita, dara ili drugih oblika koristi.

Mjera pritvora bit će predložena iz razloga definisanih u članu 132. tačkama a), b) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od ometanja istrage i uticaja na svjedoke ili saučesnike, te opštih okolnosti izvršenja krivičnog djela koje su izazvale uznemirenje javnosti u BiH.

Također, mjera pritvora će biti predložena i za 4 osumnjičene osobe u okviru akcije "Memory", koje su osumnjičene za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.

Akcije koje su provedene po nalogu Tužilaštva BiH, predstavljaju najveće aktivnosti u otkrivanju koruptivnih krivičnih djela najviših zvaničnika u postdejtonskoj BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, nastavlja aktivnosti u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba