Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

29.04.2013. 15:03

Овлаштени полицијски службеници SIPA-е, поступајући по наредбама Суда БиХ и Кантоналног суда у Сарајеву, а на захтјев Тужилаштва БиХ и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, спровели су током данашњег дана истражне активности у три предмета кодних назива „Патриот“, „Memory“ и „Правда“, са циљем расвјетљавања кривичних дјела коруптивне природе на подручју ФБиХ, те кривичних дјела организованог криминала у вези са неовлаштеним прометом наркотика.

У истражним активностима и претресима учествују и асистирају припадници више полицијских агенција у БиХ.

Током истражних активности извршен је претрес Канцеларије предсједника ФБиХ у згради Предсједништва БиХ, те Канцеларије предсједника ФБиХ у Мостару у згради Владе ФБиХ у Мостару.

Такође, извршен је претрес дијела просторија Федералног министарства правде у којима се налази радни простор Комисије за помиловање ФБиХ.

Осим овога, извршен је претрес више станова на подручју ФБиХ.

Слободе је лишено 19 лица и то:

Б.Ж., Х.Х., П.Б., С.К., А.К., М.С., М.П., Р.В., Е.Ћ., А.С., Д.М., Ђ.В., Б.М., Б.Е., В.С., И.Л., М.Д., Д.Ж., И.Ј.

Осумњичени су под истрагом да су учинили кривична дјела: злоупотреба положаја или овлаштења, противзаконито посредовање, примање и давање мита, организовани криминал и неовлаштени промет опојним дрогама.

У смислу члана 13. Закона о Тужилаштву БиХ, због наглашеног и оправданог интереса јавности, потврђујемо да су лишени слободе предсједник ФБиХ Живко Будимир, предсједник Комисије за помиловања ФБиХ Хидајет Халиловић и савјетник предсједника ФБиХ Петар Баришић.

Након лишења слободе, осумњичена лица ће по завршетку претреса бити спроведена у просторије SIPA-е, гдје ће бити испитана од стране заједничког истражног тима Тужилаштва БиХ, Кантоналног тужилаштва Сарајево и Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA.

Истовремено демантујемо неосноване медијске наводе о имунитету предсједника ФБиХ јер предсједник Федерације БиХ, попут свих других чланова извршне власти, уопште нема имунитет у кривичним стварима, што је прописано Законом о имунитету ФБиХ. Стога, позивање на имунитет у смислу овог Закона уопште није могуће. Након завршетка започетих истражних активности, Тужилаштво БиХ ће благовремено информисати јавност.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba