Vijesti

INFORMACIJA ZA MEDIJE

29.04.2013. 15:03

Ovlašteni policijski djelatnici SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtjev Tužiteljstva BiH i Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, proveli su tijekom današnjeg dana istražne aktivnosti u tri predmeta kodnih naziva „Patriot“, „Memory“ i „Pravda“, sa ciljem rasvjetljavanja kaznenih djela koruptivne prirode na području FBiH, te kazenih djela organiziranog kriminala u svezi sa neovlaštenim prometom narkotika.

U istražnim aktivnostima i pretresima sudjeluju i asistiraju pripadnici više policijskih agencija u BiH.

Tijekom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te Ureda predsjednika FBiH u Mostaru u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Povjerenstva za pomilovanje FBiH.

Osim ovoga, izvršen je pretres više stanova na području FBiH.

Slobode je lišeno 19 osoba i to:

B.Ž., H.H., P.B., S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D., D.Ž., I.J.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili kaznena djela: zlouporaba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

U smislu članka 13. Zakona o Tužiteljstvu BiH, zbog naglašenog i opravdanog interesa javnosti, potvrđujemo da su lišeni slobode predsjednik FBiH Živko Budimir, predsjednik Povjerenstva za pomilovanja FBiH Hidajet Halilović i savjetnik predsjednika FBiH Petar Barišić.

Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će biti ispitane od strane zajedničkog istražnog tima Tužiteljstva BiH, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Istodobno demantiramo neutemeljene medijske navode o imunitetu predsjednika FBiH jer predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih članova izvršne vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH. Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog Zakona uopće nije moguće. Nakon završetka započetih istražnih aktivnosti, Tužiteljstvo BiH će blagovremeno informirati javnost.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba