Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ

22.04.2013. 15:35

На састанку је разговарано о међународној подршци у оквиру пројекта IPA-2, активностима на повећању капацитета Тужилаштва БиХ, те могућој помоћи донатора у спровођењу потребних активности.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ

Главни тужилац Салиховић састао се са тимом Делегације ЕУ у БиХ који су сачињавали господин Holger Schroeder, господин Severin Strohal и госпођа Una Kelly.

На састанку је разговарано о IPA пројекту Европске уније у оквиру којег се реализује помоћ институцијама у БиХ, нарочито у процесуирању предмета ратних злочина, као и IPA-2 пројекту, који ће бити реализован од 2014-2020. године, у оквиру којег је такође планирана подршка правосудним институцијама са акцентом на борби против корупције.

Разлог овог састанка био је наставак претходних дискусија по питањима оперативног аспекта помоћи Тужилаштву БиХ кроз пројекте Делегације Европске уније у БиХ.

Истакнуто је да ће неке од приоритетних активности у будућности бити обезбјеђења капацитета, повећање броја тужилаца те интензивнији рад и ангажман на процесу тражења и идентификације несталих лица.

На састанку је разговарано о могућностима помоћи међународних донатора у процесу јачања институције Тужилаштва БиХ у људским и материјалним капацитетима ради што ефикаснијег рада на предметима и јачању владавине права у Босни и Херцеговини, а у свјетлу приближавања Босне и Херцеговине европским интеграцијама.

Главни тужилац је истакао да процјене указују да би на постојећи број предмета у Тужилаштву БиХ, према међународним стандардима, за рад ове правосудне институције требало 240 тужилаца, како би се окончали предмети ратних злочина. „Свјесни смо да толики број тужилаца не можемо имати, али повећање за 20 тужилаца умногоме би убрзало процесуирање предмета“ - истакао је Салиховић.

На састанку је истакнута потреба да Тужилаштво БиХ и Суд БиХ дјелују у координацији и договору у наведеним активностима, јер је повећање капацитета и рада у једној институцији повезано са повећањем броја предмета у обје институције.

Такође, битно је истаћи и да је у Правилнику Тужилаштва БиХ, који је усвојен на сједници ВСТС-а 19. 04. 2013. године, предвиђено повећање капацитета истражилаца и стручних сарадника у Тужилаштву БиХ како би се убрзао рад на истрагама у кривичним предметима ратних злочина, а што је у складу са препорукама структуралног дијалога о реформи правосуђа између ЕУ и БиХ.

Повећање броја истражилаца и стручних сарадника који раде заједно са тужиоцима, у великој мјери ће повећати ефикасност рада на предметима јер процеси истрага захтијевају пуно времена и активности како би се могла донијети тужилачка одлука.

Тужилаштво БиХ истиче да ће планирано повећање капацитета, те пресељење у нову зграду у којој ће Тужилаштво самостално функционисати, увелико допринијети ефикаснијем раду на предметима ратних злочина и организованог криминала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba