Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH

22.04.2013. 15:35

Na sastanku je razgovarano o međunarodnoj potpori u okviru projekta IPA-2, aktivnostima na povećanju kapaciteta Tužiteljstva BiH, te mogućoj pomoći donatora u provedbi potrebnih aktivnosti.

GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH

Glavni tužitelj Salihović sastao se sa timom Izaslanstva EU u BiH koji su sačinjavali gospodin Holger Schroeder, gospodin Severin Strohal i gospođa Una Kelly.

Na sastanku je razgovarano o IPA projektu Europske unije u okviru kojeg se realizira pomoć institucijama u BiH, osobito u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i IPA-2 projektu, koji će biti realiziran od 2014-2020. godine, u okviru kojeg je također planirana potpora pravosudnim institucijama sa akcentom na borbi protiv korupcije.

Razlog ovog sastanka bio je nastavak prethodnih dijaloga po pitanjima operativnog aspekta pomoći Tužiteljstvu BiH kroz projekte Izaslanstva Europske unije u BiH.

Istaknuto je da će neke od prioritetnih aktivnosti u budućnosti biti osiguranja kapaciteta, povećanje broja tužitelja te intenzivniji rad i angažiranje na procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima pomoći međunarodnih donatora u procesu jačanja institucije Tužiteljstva BiH u ljudskim i materijalnim kapacitetima radi što učinkovitijeg rada na predmetima i jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu približavanja Bosne i Hercegovine europskim integracijama.

Glavni tužitelj je istakao da procjene ukazuju da bi na postojeći broj predmeta u Tužiteljstvu BiH, prema međunarodnim standardima, za rad ove pravosudne institucije trebalo 240 tužitelja, kako bi se okončali predmeti ratnih zločina. „Svjesni smo da toliki broj tužitelja ne možemo imati, ali povećanje za 20 tužitelja umnogome bi ubrzalo procesuiranje predmeta“ - istakao je Salihović.

Na sastanku je istaknuta potreba da Tužiteljstvo BiH i Sud BiH djeluju u koordinaciji i dogovoru u navedenim aktivnostima, jer je povećanje kapaciteta i rada u jednoj instituciji povezano sa povećanjem broja predmeta u obje institucije.

Također, bitno je istaći i da je u Pravilniku Tužiteljstva BiH, koji je usvojen na sjednici VSTV-a 19. 04. 2013. godine, predviđeno povećanje kapaciteta istražitelja i stručnih suradnika u Tužiteljstvu BiH kako bi se ubrzao rad na istragama u kaznenim predmetima ratnih zločina, a što je sukladno preporukama strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa između EU i BiH.

Povećanje broja istražitelja i stručnih suradnika koji rade zajedno sa tužiteljima, u velikoj mjeri će povećati učinkovitost rada na predmetima jer procesi istraga zahtijevaju puno vremena i aktivnosti kako bi se mogla donijeti tužiteljska odluka.

Tužiteljstvo BiH ističe da će planirano povećanje kapaciteta, te preseljenje u novu zgradu u kojoj će Tužiteljstvo samostalno funkcionirati, uveliko doprinijeti učinkovitijem radu na predmetima ratnih zločina i organiziranog kriminala.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba