Vijesti

ULOŽENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU OPTUŽENOM SLOBODANU GRUJIĆU (1963)

19.04.2013. 15:31

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uložio je žalbu na oslobađajuću presudu Suda BiH od 14. 02. 2013. godine, kojom je optuženi Slobodan Grujić, sukladno članku 284. točki c) ZKP-a BiH, oslobođen od optužbe da je počinio kazneno djelo – ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) KZ-a BiH, a u svezi sa člankom 29. i člankom 180. stavkom 1. istog Zakona.

Tužiteljstvo BiH smatra da je pomenutom oslobađajućom presudom došlo do bitne povrede odredaba kaznenog postupka (članak 297. ZKP-a BiH), kao i do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja (članak 299. ZKP-a BiH).

Tužiteljstvo BiH podiglo je dana 19. 12. 2011. godine optužnicu protiv Slobodana Grujića, rođenog 02. 01. 1963. godine u općini Zvornik gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se tereti da je dana 10. 05. 1992. godine, kao pripadnik VRS, u skupini sa još nekoliko osoba, sudjelovao u zarobljavanju i ubojstvima 10 civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik. Ubijeni civili su ekshumirani iz masovne grobnice tijekom 1997. godine.

Tužiteljstvo BiH smatra da je izreka presude proturječna razlozima presude, te da presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama jer ne sadrži nikakvo obrazloženje činjenica iz njene izreke, a koje se odnose na pucnjavu po civilima ostalih pripadnika skupine. Po mišljenju Tužiteljstva, ovo predstavlja bitnu povredu odredaba kaznenog postupka.

Drugi razlog za žalbu Tužiteljstvo vidi u pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, u smislu članka 299. ZKP-a BiH, čijom je odredbom u stavku 1. predviđeno da se presuda može pobijati zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kada je Sud neku odlučnu činjenicu pogrešno utvrdio ili je nije utvrdio. Po mišljenju Tužiteljstva, Sud je pogrešno utvrdio činjenice koje se odnose na aktivnosti skupine i optuženog u sastavu te skupine, a time i odlučne činjenice, tj. njegovo ponašanje kao supočinitelja u smislu članka 29. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH predlaže da Apelacijsko vijeće Suda BiH ovu žalbu uvaži, prvostupanjsku presudu ukine i predmet vrati na ponovni postupak.

Žalba je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba