Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ САШЕ РАДОШЕВИЋА (1975)

16.04.2013. 15:19

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Саше Радошевића, који се терети за кривично дјело пореске утаје или преваре из члана 210. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Саше Радошевића, рођеног 26. 09. 1975. године у Бихаћу, настањеног у Бањој Луци, држављанина БиХ.

Оптужени Саша Радошевић терети се да је као директор и одговорно лице у предузећу „IMW Kompani“ д.о.о. Бања Лука, у периоду од септембра 2009. године до јануара 2010. године, у Бањој Луци, у поднешеним ПДВ пријавама УИО РЦ Бања Лука, за 09. и 11. мјесец 2009. године, те 01. мјесец 2010. године, супротно важећим одредбама Закона о порезу на додату вриједност, навео лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, тако што је у рубрици поднешених ПДВ пријава (захтјев за поврат), наводио зарачунате износе излазног ПДВ-а на основу лажних рачуна предузећа са којима је наводно пословао, приказавши да је то за предузеће “IMW Kompani” д.о.о. Бања Лука био улазни порез, који није плаћен, након чега је УИО РЦ Бања Лука неосновано одобрила предузећу “IMW Kompani” д.о.о. Бања Лука поврат пореза у укупном износу 104.161,00 КМ, на који начин је оштећен буџет БиХ за назначену суму.

Према наводима оптужнице, Саша Радошевић је поднио пореске пријаве неистинитог садржаја УИО БиХ, те на овај начин избјегао плаћање давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговне дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ пореза чије се плаћање избјегава прелази 50.000,00 КМ, чиме је учинио кривично дјело пореске утаје или преваре из члана 210. става 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba