Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ

16.04.2013. 14:53

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и званичници Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ састали су се са главним тужиоцем тужилаштва при Хашком трибуналу Сержом Брамерцом и његовим сарадницима.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МКСЈ

Теме састанка односиле су се на заједничку сарадњу у процесуирању предмета ратних злочина.

На састанку је истакнуто да препоруке Европске комисије, у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа од 08. и 09. априла 2013. године у Брчком, истичу да су потребне адекватне и благовремене додјеле потребних финансијских и људских ресурса за процесуирање предмета ратних злочина, те истичу да је постигнут напредак у процесу преношења предмета ратних злочина на ниво ентитета и Брчко дистрикта.

На данашњем састанку истакнута је и потреба независности и интегритета тужилаца, као и процеса избора тужилаца, као једног од приоритета за професионалан рад носилаца тужилачких функција.

Главни тужилац Салиховић упознао је главног тужиоца Брамерца са активностима и напорима на повећању капацитета Тужилаштва БиХ у људским и материјалним ресурсима, како би се убрзао рад на предметима ратних злочина, а што су подржала и удружења жртава у БиХ.

Тужилаштво БиХ планира повећање капацитета у будућности за још 20 тужилаца, а главни тужилац Брамерц је подржао напоре Тужилаштва БиХ на јачању капацитета ради ефикаснијег процесуирања најсложенијих предмета ратних злочина и предмета у којима су истраге прослијеђене из МКСЈ-а.

Тужилац Брамерц је такође затражио појачане активности и ефикасније процесуирање предмета који су дошли из МКСЈ-а.

Главни тужилац Салиховић је истакао да ће тражити максимално залагање тужилаца који раде на предметима ратних злочина, те да ће покренути питање одговорности у случају изостанка очекиваних резултата рада.

У скорој будућности се планира пресељење Тужилаштва БиХ у другу зграду са адекватним и довољним простором за рад, што ће уз повећање броја тужилаца, помоћи јачању капацитета и ефикаснијем раду. У препорукама Европске комисије, у вези са капиталним инвестицијама, између осталог, предвиђа се изградња Државног затвора високих безбједносних стандарда, као и будућих просторија Тужилаштва БиХ.

У препорукама Европске комисије се подсјећа да преостали број заосталих најсложенијих предмета ратних злочина на нивоу БиХ мора бити приоритетно рјешаван. При томе, Тужилаштву БиХ се морају обезбиједити неопходни људски и материјални ресурси.

На данашњем састанку разговарано је и о регионалној сарадњи тужилаштава у раду на предметима ратних злочина.

У вези регионалне сарадње у процесуирању учинилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, Европска комисија и Хашко тужилаштво поздрављају и честитају надлежним институцијама БиХ потписивање "Протокола о сарадњи у процесуирању ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида" између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије. Тужилаштво БиХ се подстиче да у што скоријем року потпише протокол о сарадњи и са хрватским колегама.

Једна од тема састанка односила се и на ефикаснију имплементацију Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, те убрзање рада на предметима уз дефинисање рокова.

Такође, разговарано је и о процесу преношења предмета ратних злочина који су мање сложени, на ентитетска правосуђа и правосуђе Брчко дистрикта, те уопштено о убрзању процесуирања предмета ратних злочина на свим нивоима.

Од свог оснивања, Тужилаштво БиХ има добру и константну сарадњу са Тужилаштвом МКСЈ-а која траје већ 10 година, јер ове институције имају исту мисију и циљ - откривање и кривично процесуирање починилаца ратних злочина.

Контакти између особља ове двије институције су готово свакодневни и данашњи састанак представља наставак добре сарадње која ће се наставити и у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba