Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ

16.04.2013. 14:53

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH sastali su se sa glavnim tužiteljem Tužiteljstva pri Haškom tribunalu Sergeom Brammertzom i njegovim suradnicima.

GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ

Teme sastanka odnosile su se na zajedničku suradnju u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto da preporuke Europskog povjerenstva, u okviru strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa od 08. i 09. travnja 2013. godine u Brčkom, ističu da su potrebne adekvatne i blagovremene dodjele potrebnih financijskih i ljudskih resursa za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te ističu da je postignut napredak u procesu prenošenja predmeta ratnih zločina na razinu entiteta i Brčko distrikta.

Na današnjem sastanku istaknuta je i potreba neovisnosti i integriteta tužitelja, kao i procesa izbora tužitelja, kao jednog od prioriteta za profesionalan rad nositelja tužiteljskih funkcija.

Glavni tužitelj Salihović upoznao je glavnog tužitelja Brammertza sa aktivnostima i naporima na povećanju kapaciteta Tužiteljstva BiH u ljudskim i materijalnim resursima, kako bi se ubrzao rad na predmetima ratnih zločina, a što su podržale i udruge žrtava u BiH.

Tužiteljstvo BiH planira povećanje kapaciteta u budućnosti za još 20 tužitelja, a glavni tužitelj Brammertz je podržao napore Tužiteljstva BiH na jačanju kapaciteta radi učinkovitijeg procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i predmeta u kojima su istrage proslijeđene iz MKSJ-a.

Tužitelj Brammertz je također zatražio pojačane aktivnosti i učinkovitije procesuiranje predmeta koji su došli iz MKSJ-a.

Glavni tužitelj Salihović je istakao da će tražiti maksimalno zalaganje tužitelja koji rade na predmetima ratnih zločina, te da će pokrenuti pitanje odgovornosti u slučaju izostanka očekivanih rezultata rada.

U skoroj budućnosti se planira preseljenje Tužiteljstva BiH u drugu zgradu sa adekvatnim i dovoljnim prostorom za rad, što će uz povećanje broja tužitelja, pomoći jačanju kapaciteta i učinkovitijem radu. U preporukama Europskog povjerenstva, u svezi sa kapitalnim investicijama, između ostalog, predviđa se izgradnja Državnog zatvora visokih sigurnosnih standarda, kao i budućih prostorija Tužiteljstva BiH.

U preporukama Europskog povjerenstva se podsjeća da preostali broj zaostalih najsloženijih predmeta ratnih zločina na razini BiH mora biti prioritetno rješavan. Pri tome, Tužiteljstvu BiH se moraju osigurati neophodni ljudski i materijalni resursi.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji tužiteljstava u radu na predmetima ratnih zločina.

U svezi regionalne suradnje u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Europsko povjerenstvo i Haško tužiteljstvo pozdravljaju i čestitaju nadležnim institucijama BiH potpisivanje "Protokola o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida" između Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. Tužiteljstvo BiH se podstiče da u što skorijem roku potpiše protokol o suradnji i sa hrvatskim kolegama.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na učinkovitiju implementaciju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te ubrzanje rada na predmetima uz definiranje rokova.

Također, razgovarano je i o procesu prenošenja predmeta ratnih zločina koji su manje složeni, na entitetska pravosuđa i pravosuđe Brčko distrikta, te općenito o ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina na svim razinama.

Od svog osnivanja, Tužiteljstvo BiH ima dobru i kontinuiranu suradnju sa Tužiteljstvom MKSJ-a koja traje već 10 godina, jer ove institucije imaju istu misiju i cilj - otkrivanje i kazneno procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Kontakti između osoblja ove dvije institucije su gotovo svakodnevni i današnji sastanak predstavlja nastavak dobre suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba