Вијести

ПРОВЕДЕНА РЕГИОНАЛНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ШЕТАЧ“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ДЕСЕТИНА ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА У БиХ, СРБИЈИ, ХРВАТСКОЈ И ЦРНОЈ ГОРИ

12.04.2013. 15:09

Тужилаштва и полиције земаља региона реализовали су до сада највећу удружену акцију у борби против међународног кријумчарења опојних дрога.

У активностима учествује више стотина полицијских службеника који истовремено и координирано раде у 4 државе. Лишено је слободе више десетина лица, од чега је у БиХ лишено слободе 18 осумњичених, а један осумњичени из БиХ лишен је слободе на територији Р Србије.

По налогу тужиоца из Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, на подручју БиХ проводе се удружене активности полицијских службеника SIPA-е и МУП-а РС.

На терену дјелује више десетина полицијских службеника који су на подручју Сарајева, Бање Луке, Источног Сарајева, Билеће, Стоца, Требиња, Љубушког и на другим локацијама лишили слободе 18 осумњичених, а у току су претреси на више локација.

Лица лишена слободе осумњичена су за организовани криминал, неовлаштени промет опојним дрогама, као и друга тешка кривична дјела.

У претресима је откривена и заплијењена већа количина оружја и експлозива.

Ова акција резултат је заједничког рада тужилаштава и полиције у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори, те координисаног провођења истраге која је трајала око пола године.

У раније проведеним активностима заплијењена је велика количина, од око 376 килограма, марихуане и опојне дроге „сканк“, те око пола килограма хероина.

Заједничке активности реализоване су уз подршку пројекта IPA 2010 - јачање тужилачке мреже, који води Европска унија, као и SELEC - Центра за полицијску сарадњу земаља Балкана у Букурешту.

Након извршених претреса и лишења слободе, Тужилаштво БиХ и полицијске агенције настављају активности на привођењу и испитивању осумњичених, након чега ће поступајући тужилац одлучити о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

Здружена акција „Шетач“ представља до сада најбоље организовану заједничку сарадњу којом је задат ударац структурама нарко-мафије које дјелују на простору ових земаља, а више десетина осумњичених успјешно је лишено слободе без обзира гдје су се у том тренутку налазили.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba