Vijesti

PREDLOŽEN PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVIJE OSOBE I ODREĐIVANJE MJERA ZABRANE ZA JEDNU OSOBU

12.04.2013. 15:05

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe i određivanje mjera zabrane za 1 osobu, osumnjičene za više krivičnih djela, i to: organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, krivično djelo organizirani kriminal iz člana 383a. KZ-a RS u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo iz člana 149. KZ-a RS, krivično djelo zločinačko udruženje iz člana 383. KZ-a RS u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo iz člana 233. KZ-a RS.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za sljedeće osobe:

- T. V. (1977) iz Sarajeva, državljanina BiH, i

- M. M. (1975) iz Bijeljine, državljanina BiH.

Navedene osobe su lišene slobode dana 10.04.2013. godine u jutarnjim satima od strane policijskih službenika i istog dana su predate Tužilaštvu BiH, gdje ih je u svojstvu osumnjičenih osoba, ispitao nadležni tužilac.

Mjera pritvora za optužene je predložena iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkama a), b) i c) ZKP-a BiH. Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti djela koja im se stavljaju na teret.

Nakon ispitivanja, za osumnjičenog B. S. (1978), postupajući tužilac je odlučio Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja iz člana 126. u vezi sa članom 126.d stavom 2. ZKP-a BiH, kao i mjere povremenog javljanja određenom državnom organu iz člana 126.a ZKP-a BiH (javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično).

Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavljaju aktivnosti i istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih osoba.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba