Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ УСТАВНОГ СУДА БиХ

11.04.2013. 15:22

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са делегацијом Уставног суда БиХ коју је предводила предсједница Валерија Галић, а коју су сачињавале судије Мато Тадић и Мирсад Ћеман, те регистрар Звонко Мијан. Састанку су присуствовали и представници Савјета Европе.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ УСТАВНОГ СУДА БиХ

Тема састанка односила се на проблеме неизвршења одлука Уставног суда БиХ, што може представљати кривично дјело.

Учесници састанка су истакли да су врло важни поштивање и извршење одлука Уставног суда БиХ и владавина права у Босни и Херцеговини.

Главни тужилац је упознао учеснике састанка да је ради рјешавања овог проблема предузео активности и издао Опште упутство тужиоцима у вези са предметима који се односе на кривично дјело неизвршења одлука Уставног суда БиХ, како би се направио преглед стања ових предмета, те покренуле истраге и процесуирање одговорних појединаца, уколико за то постоје законске основе.

Главни тужилац је упознао представнике Уставног суда да су већ покренуте истраге у неким од ових предмета.

Представници Уставног суда су упознали главног тужиоца са великим бројем случајева неизвршења одлука Уставног суда те са сложеношћу ове проблематике, као и са постојањем потребе да се ангажују инструменти који ће омогућити да се одлуке проводе и да се ови проблеми рјешавају, а уколико се одлуке не проводе и утврде одговорни појединци, правна или физичка лица која опструишу провођење одлука, да се исти кривично процесуирају.

Главни тужилац је истакао важност поштивања и провођења одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права у Стразбуру, као што је одлука у предмету „Сејдић-Финци“, те да ће Тужилаштво, заједно са Уставним судом БиХ, реализовати активности како би се провело извршење одлука које је обавезно за органе и институције Босне и Херцеговине.

Учесници састанка су изразили захвалност представницима Савјета Европе који су се укључили у рјешавање ове проблематике и присуствовали састанку.

Истакнуто је да је извршење и провођење одлука Уставног суда битан корак на путу ка европским интеграцијама Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba