Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA I IZRICANJE MJERA ZABRANE

11.04.2013. 15:06

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe i izricanje mjera zabrane za pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje novca iz članka 205. Kaznenog zakona BiH.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužitelj zatražio pritvor, lišili su slobode policijski djelatnici MUP-a Unsko-sanskog kantona Bihać.

Tijekom pretresa pronađena je i zaplijenjena određena količina krivotvorenih novčanica u apoenima od po 50,00 KM, a za novčanicama stavljenim u opticaj još se traga.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičene Ć. M. (1991) i P. R. (1992), iz razloga propisanih člankom 132. stavkom 1. točkama b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili suučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, te zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovno izvršili isto ili slično kazneno djelo.

U odnosu na osumnjičene P. A. (1992), N. S. (1994), H. N. (1986), D. R. (1986) i A. S. (1978), postupajući tužitelj je predložio mjere zabrane iz članka 126. ZKP-a BiH odnosno (zabranu putovanja u inozemstvo, zabranu izdavanja putne isprave BiH, zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice), kao i mjere zabrane i povremeno javljanje određenom državnome tijelu iz članka 126.a (zabranu sastajanja sa drugim osumnjičenima u predmetu i javljanje u nadležnu policijsku postaju).

Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavljaju aktivnosti i istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih osoba.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba