Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDEN NASTAVAK AKCIJE LUTKA, LIŠENO SLOBODE 6 OSUMNJIČENIH OSOBA

10.04.2013. 15:13

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, MUP-a RS i MUP-a KS, proveli su združene aktivnosti na lišenju slobode i pretresima na više lokacija širom BiH, a u okviru nastavka aktivnosti u akciji kodnog naziva „Lutka“.

Lišenja slobode i pretresi su izvršeni u više gradova, uključujući Bijeljinu, Tuzlu, Sarajevo, Istočno Sarajevo i Zvornik.

Slobode je lišeno 6 osumnjičenih osoba, koje će u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu BiH.

Ove osobe osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala i razbojništva, a u vezi sa pljačkom oko 1,8 miliona KM na području Han Pijeska u augustu 2005. godine, odnosno pljačke transporta novca iz Pavlović banke, te za pokušaj pljačke više od 2,2 miliona KM novca Nove banke prilikom transporta novca u Istočnom Sarajevu u novembru 2005. godine.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u našoj zemlji, nastavlja aktivnosti u okviru akcije „Lutka“ s ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja počinilaca više, do sada nerasvijetljenih, krivičnih djela ubistava, pljački, razbojništava i drugih teških krivičnih djela.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba