Vijesti

IZASLANSTVO STRUČNIH SURADNIKA I SAVJETNIKA IZ KANTONALNIH I OKRUŽNIH TUŽITELJSTАVA POSJETILO TUŽITELJSTVO I SUD BiH

10.04.2013. 14:57

Izaslanstvo novoimenovanih stručnih suradnika i savjetnika iz kantonalnih i okružnih tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, posjetilo je danas Tužiteljstvo i Sud BiH, te razgovaralo sa predstavnicima ovih institucija o povijesti, nadležnosti i ustroju pravosudnih institucija, Tužiteljstva i Suda BiH.

IZASLANSTVO STRUČNIH SURADNIKA I SAVJETNIKA IZ KANTONALNIH I OKRUŽNIH TUŽITELJSTАVA POSJETILO TUŽITELJSTVO I SUD BiH

Riječ je o stručnim suradnicima i savjetnicima koji nemaju prethodno iskustvo u radu u tužiteljstvima i na procesuiranju predmeta ratnih zločina. Misija OESS-a u BiH, uz potporu Centra za edukaciju sudaca i tužitelja u Federaciji BiH, organizirala je dvotjednu obuku za novouposlene stručne suradnike i savjetnike, koja će se odvijati u razdoblju od 8. travnja – 19. travnja 2013. godine u Sarajevu, u ukupnom trajanju od deset dana.

Predstavnica Tužiteljstva BiH, stručna savjetnica Adna Dobojlić–Ucoglan, gostima je prezentirala povijest Tužiteljstva BiH od utemeljenja 2003. godine do danas, zatim ustroj Tužiteljstva BiH i odjela u Tužiteljstvu, kao i dosadašnji rad i rezultate ove institucije. Najveći dio njenog izlaganja odnosio se na rad i ustroj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Gosti su u okviru današnje posjete nazočili jednom suđenju Odjela I Suda BiH i upoznali se sa radom Suda BiH. Također, imali su priliku obići prostorije Tužiteljstva i Suda BiH, gdje su mogli dobiti još informacija koje su važne za njihov budući rad, posebice u predmetima ratnih zločina.

Ovu posjetu je organizirala Misija OESS-a u BiH, koja je započela projekat pod nazivom “Procesuiranje ratnih zločina” uz financijsku pomoć vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Italije. Projekat će trajati približno 15 mjeseci, do priliva sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (IPA), radi pružanja daljnje potpore procesuiranju ratnih zločina u BiH. Temeljni cilj ovog Projekta je pružanje hitne pomoći pravosuđu u BiH, radi ubrzavanja pravičnog i učinkovitog procesuiranja predmeta ratnih zločina.

U okviru navedenog Projekta, 16 stručnih suradnika i savjetnika će biti zaposleno u kantonalnim i okružnim tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini, kako bi pomogli da se brže procesuiraju predmeti ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba