Vijesti

DELEGACIJA STRUČNIH SARADNIKA I SAVJETNIKA IZ KANTONALNIH I OKRUŽNIH TUŽILAŠTAVA POSJETILA TUŽILAŠTVO I SUD BiH

10.04.2013. 14:57

Delegacija novoimenovanih stručnih saradnika i savjetnika iz kantonalnih i okružnih tužilaštava u Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Tužilaštvo i Sud BiH, te razgovarala sa predstavnicima ovih institucija o historiji, nadležnosti i organizaciji pravosudnih institucija, Tužilaštva i Suda BiH.

DELEGACIJA STRUČNIH SARADNIKA I SAVJETNIKA IZ KANTONALNIH I OKRUŽNIH TUŽILAŠTAVA POSJETILA TUŽILAŠTVO I SUD BiH

Riječ je o stručnim saradnicima i savjetnicima koji nemaju prethodno iskustvo u radu u tužilaštvima i na procesuiranju predmeta ratnih zločina. Misija OSCE-a u BiH, uz podršku Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH, organizovala je dvosedmičnu obuku za novozaposlene stručne saradnike i savjetnike, koja će se odvijati u periodu od 8. aprila – 19. aprila 2013. godine u Sarajevu, u ukupnom trajanju od deset dana.

Predstavnica Tužilaštva BiH, stručna savjetnica Adna Dobojlić–Ucoglan, gostima je prezentirala historiju Tužilaštva BiH od osnivanja 2003. godine do danas, zatim organizaciju Tužilaštva BiH i odjela u Tužilaštvu, kao i dosadašnji rad i rezultate ove institucije. Najveći dio njenog izlaganja odnosio se na rad i organizaciju Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Gosti su u okviru današnje posjete prisustvovali jednom suđenju Odjela I Suda BiH i upoznali se sa radom Suda BiH. Također, imali su priliku obići prostorije Tužilaštva i Suda BiH, gdje su mogli dobiti još informacija koje su važne za njihov budući rad, posebno u predmetima ratnih zločina.

Ovu posjetu je organizirala Misija OSCE-a u BiH, koja je započela projekat pod nazivom “Procesuiranje ratnih zločina” uz finansijsku pomoć vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Italije. Projekat će trajati približno 15 mjeseci, do priliva sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (IPA), radi pružanja daljnje podrške procesuiranju ratnih zločina u BiH. Osnovni cilj ovog Projekta je pružanje hitne pomoći pravosuđu u BiH, radi ubrzavanja pravičnog i efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina.

U okviru navedenog Projekta, 16 stručnih saradnika i savjetnika će biti zaposleno u kantonalnim i okružnim tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, kako bi pomogli da se brže procesuiraju predmeti ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba