Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SЕ SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽENA-ŽRTVA RATA

03.04.2013. 15:31

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, te zamjenici glavnog tužioca Vesna Budimir i Dragan Čorlija, sastali su se danas sa delegacijom udruženja Žena-žrtva rata, na čelu sa Bakirom Hasečić.

GLAVNI TUŽILAC SЕ SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽENA-ŽRTVA RATA

Na sastanku je razgovarano o saradnji udruženja žrtava i Tužilaštva BiH na procesuiranju predmeta ratnih zločina, a naročito predmeta koji se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Predstavnici udruženja žrtava izrazili su podršku radu Tužilaštva BiH, kao i podršku aktivnostima Tužilaštva BiH u vezi sa za povećanjem broja tužilaca, naročito u Posebnom odjelu za ratne zločine.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim i budućim modalitetima saradnje između populacije žrtava i tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, radi što efikasnijeg rada na ovim predmetima.

Također, razgovarano je i o protokolima o saradnji Tužilaštva BiH sa susjednim zemljama, te mogućnostima da se određeni predmeti procesuiraju uz pomoć instrumenata koje omogućava Protokol, kako bi se spriječilo da zločini ostaju nekažnjeni.

Na sastanku je dogovorena intenzivna saradnja u budućnosti.

Nakon nedavnog sastanka sa predstavnicima udruženja žrtava iz reda srpskog naroda, ovo je drugi sastanak na kojem predstavnici populacije žrtava ratnih zločina daju podršku Tužilaštvu BiH u aktivnostima za povećanje kapaciteta, naročito u Posebnom odjelu za ratne zločine.

Uskoro će biti održan i sastanak sa predstavnicima udruženja žrtava hrvatske nacionalnosti u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba