Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ И SIPА ПРОВЕЛИ АКЦИЈУ КОДНОГ НАЗИВА „ПАНАМА“.

27.03.2013. 15:30

По налогу тужиоца из Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, овлаштени полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту-SIPА, провели су обимну акцију која је укључивала лишење слободе више лица, те извршене претресе на више локација у неколико градова. У акцији учествује више полицијских агенција и стотине полицијских службеника. Данашња акција је наставак акције кодног назива „Панама“, коју Тужилаштво БиХ интензивно проводи већ дуже вријеме.

Претреси и лишења слободе, између осталог, извршени су на подручју Градишке, Бања Луке, Приједора, Бихаћа, Козарске Дубице, Лакташа и Велике Кладуше, а лишено је слободе више лица која су осумњичена за кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења из чл. 220. ст. 3. КЗ БиХ и несавјестан рад у служби из чл. 224. ст. 2. КЗ БиХ.

Тужилаштво Босне и Херцеговине води истрагу против више осумњичених службених лица која се основаном сумњом доводе у везу са организованом групом осумњиченог Роберта Дуне и других, чији се припадници терете да су учинили кривична дјела организирање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе из чл. 215 КЗ-а БиХ, везано за кривична дјела царинске преваре из чл. 216 КЗ-а БиХ, пореске утаје или преваре из чл. 210. КЗ-а БиХ, прања новца из чл. 209. КЗ-а БиХ, у вези са чланом чл. 31. КЗ-а БиХ, те за које је поједине припаднике Суд Босне и Херцеговине одредио мјеру једномјесечног притвора, чије је трајање у току.

Осумњичени службеници Управе за индиректно опорезивање терете се да су злоупотребом службеног положаја и несавјесним радом, неизвршавајући своје службене дужности, омогућили другим осумњиченим лицима да илегално увезу укупно 138 камиона сирове кафе и на овај начин оштете буџет БиХ за износ од 8,9 милиона КМ.

Осумњичена лица ће у законском року бити предата Тужилаштву БиХ, гдје ће бити испитана у својству осумњичених, те ће бити одлучено о подношењу приједлога за одређивање притвора.

Тужилаштво БиХ и SIPА настављају активности и рад на овом предмету у правцу подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba