Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I SIPA PROVELI AKCIJU KODNOG NAZIVA „PANAMA“.

27.03.2013. 15:30

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, proveli su obimnu akciju koja je uključivala lišenje slobode više osoba, te izvršene pretrese na više lokacija u nekoliko gradova. U akciji sudjeluje više policijskih agencija i stotine policijskih službenika. Današnja akcija je nastavak akcije kodnog naziva „Panama“, koju Tužilaštvo BiH intenzivno provodi već duže vrijeme.

Pretresi i lišenja slobode, između ostalog, izvršeni su na području Gradiške, Banja Luke, Prijedora, Bihaća, Kozarske Dubice, Laktaša i Velike Kladuše, a lišeno je slobode više osoba koje su osumnjičene za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 220. st. 3. KZ-a BiH i nesavjestan rad u službi iz čl. 224. st. 2. KZ-a BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu protiv više osumnjičenih službenih osoba koje se osnovanom sumnjom dovode u vezu sa organizovanom grupom osumnjičenog Roberta Dune i drugih, čiji se pripadnici terete da su počinili krivična djela organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz čl. 215 KZ-a BiH, vezano za krivična djela carinske prijevare iz čl. 216 KZ-a BiH, porezne utaje ili prevare iz čl. 210. KZ-a BiH, pranja novca iz čl. 209. KZ-a BiH, u vezi sa članom čl. 31. KZ-a BiH, te za koje je pojedine pripadnike Sud Bosne i Hercegovine odredio mjeru jednomjesečnog pritvora, čije je trajanje u toku.

Osumnjičeni službenici Uprave za indirektno oporezivanje terete se da su zloupotrebom službenog položaja i nesavjesnim radom, neizvršavajući svoje službene dužnosti, omogućili drugim osumnjičenim osobama da ilegalno uvezu ukupno 138 kamiona sirove kafe i na ovaj način oštete budžet BiH za iznos od 8,9 miliona KM.

Osumnjičene osobe će u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu BiH, gdje će biti ispitane u svojstvu osumnjičenih, te će biti odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH i SIPA nastavljaju aktivnosti i rad na ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba