Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA OSOBA

22.03.2013. 15:10

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.    Ivana Radića, rođenog 19.01.1956. godine u općini Ljubuški, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R Hrvatske,

2.   Darka Borasa, zvanog “Kulje”, rođenog 18.09.1978. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

3.   Tihomira Bulića, zvanog „Tiša“, rođenog 17.01.1966. godine u Mostaru, nastanjenog u općini Čitluk, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Hrvatske.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su dana 19.04.2012. godine, iz koristoljublja omogućili dvojici državljana R Srbije nedozvoljen prelаzak preko državne granice.

Optuženi Tihomir Bulić je dogovorio sa trećom osobom da prokrijumčarene osobe, za dogovoreni iznos od 200,00 eura, prebace preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku, s bzirom da iste nisu imale lična dokumenta te nisu ispunjavale uslove za legalan prelazak granice.

Kako se navodi u optužnici, optuženi Tihomir Bulić je u dogovoru sa optuženim Ivanom Radićem i optuženim Darkom Borasom, organizirao ilegalno prevođenje osoba preko državne granice.

Krijumčarene osobe su dalje nastavile put prema unutrašnjosti R Hrvatske, gdje su kontrolisane i privedene od strane policije R Hrvatske jer nisu posjedovale identifikacione dokumente.

Optuženi se terete da su iz koristoljublja omogućili drugima nedozvoljen prelazak granice, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 1. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba