Vijesti

DVOJICA OPTUŽENIH SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU ZA KRIVIČNO DJELO KRIJUMČARENJA

22.03.2013. 15:07

Optuženi Amir Tabaković i Azmir Hodžić sporazumno su priznali krivicu za počinjeno krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stava 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Sporazum o priznanju krivice su sa tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sklopili optuženi:

- Amir Tabaković, rođen 04.11.1979. godine u Gradačcu, nastanjen u Šamcu, državljanin BiH i R Hrvatske, i

- Azmir Hodžić, rođen 19.10.1989. godine u Ključu, nastanjen u Šamcu, državljanin BiH.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi priznaju izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 18.02.2013. godine, koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH dana 19.02.2013. godine.

Tužilac, optuženi i branioci saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima krivičnopravne sankcije za počinjeno krivično djelo tako što će im utvrditi kazne zatvora - optuženom Amiru Tabakoviću u trajanju od 9 (devet) mjeseci, a optuženom Azmiru Hodžiću u trajanju od 6 (šest) mjeseci, te istovremeno odrediti da se utvrđene kazne neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 1 (jedne) godine ne počine novo krivično djelo.

Predložene kazne su u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnog djela koje je opisano u optužnici.

Optuženi se terete da su, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko državne granice pokušali prenijeti 550 šteka cigareta „Walter Wolf“ sa akciznim markicama R Srbije.

Potpisujući sporazume optuženi potvrđuju da su, nakon što su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH, izjavu o priznanju krivice dali dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im, u zavisnosti od složenosti i dužine vođenja krivičnog postupka, odredi Sud BiH.

Krijumčarena roba je oduzeta u skladu sa sporazumom.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba