Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗОРАНА МИЛИЋА (1962)

21.03.2013. 15:20

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зорана Милића званог „Масланица“, рођеног 28.04.1962. године у општини Бусовача гдје је и настањен, држављанина БиХ и Републике Хрватске, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва извршен у мјесту Бусовача, у Средњој Босни.

Оптужени Милић тренутно се налази у притвору, за који је затражено продужење на основу постојања посебних притворских разлога из члана 132. става 1. тачака а) и б) ЗКП-а БиХ.

Оптужени Зоран Милић терети се да је, за вријеме рата у БиХ и у вријеме оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, као припадник ХВО-а, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата и поступању са ратним заробљеницима од 12.08.1949. године.

Зорану Милићу се, између осталог, ставља на терет да је 26. априла 1993. године око 22:00 часа у мјесту Бусовача, у Средњој Босни, заједно са Зораном Маринићем, припадником ХВО-а Бусовача, против којег је крајем прошле године подигнута оптужница и заказан почетак главног претреса за дан 12.04.2013. године, пуцањем из оружја и кориштењем ножа учествовао у убиству четири цивила бошњачке националности и рањавању једног цивила бошњачке националности, приликом напада на њихове породичне куће.

У овом нападу убијен је осамдесетпетогодишњи старац, затим један средњовјечни мушкарац који је био тежак инвалид, а од посљедица рањавања након неколико сати умро је шеснаестогодишњи младић, те два дана касније и једна млада дјевојка.

Приликом овог напада на цивиле бошњачке националности, Зоран Милић је учествовао и у паљењу њихове породичне куће.

Предмет против Зорана Маринића и Зорана Милића спада у тзв. предмете „Категорије II“, јер је уступљен Тужилаштву БиХ из Хашког трибунала.

Оптужени Зоран Милић се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачака ц) и ф) Кривичног закона БиХ у вези са чланом 29. и чланом 180. ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba