Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MILIĆA (1962)

21.03.2013. 15:20

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Milića zvanog „Maslanica“, rođenog 28.04.1962. godine u općini Busovača gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske, koji se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva počinjen u mjestu Busovača, u Srednjoj Bosni.

Optuženi Milić trenutno se nalazi u pritvoru, za koji je zatraženo produženje na temelju postojanja posebnih pritvorskih razloga iz članka 132. stavka 1. točaka a) i b) ZKP-a BiH.

Optuženi Zoran Milić tereti se da je, za vrijeme rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine.

Zoranu Miliću se, između ostalog, stavlja na teret da je 26. travnja 1993. godine oko 22:00 sata u mjestu Busovača, u Srednjoj Bosni, zajedno sa Zoranom Marinićem, pripadnikom HVO-a Busovača, protiv kojeg je koncem prošle godine podignuta optužnica i zakazan početak glavnog pretresa za dan 12.04.2013. godine, pucanjem iz oružja i korištenjem noža sudjelovao u ubojstvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti i ranjavanju jednog civila bošnjačke nacionalnosti, prigodom napada na njihove obiteljske kuće.

U ovom napadu ubijen je osamdesetpetogodišnji starac, zatim jedan srednjovječni muškarac koji je bio težak invalid, a od posljedica ranjavanja nakon nekoliko sati umro je šesnaestogodišnji mladić, te dva dana kasnije i jedna mlada djevojka.

Prigodom ovog napada na civile bošnjačke nacionalnosti, Zoran Milić je sudjelovao i u paljenju njihove obiteljske kuće.

Predmet protiv Zorana Marinića i Zorana Milića spada u tzv. predmete „Kategorije II“, jer je ustupljen Tužiteljstvu BiH iz Haškog tribunala.

Optuženi Zoran Milić se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točaka c) i f) Kaznenog zakona BiH u svezi sa člankom 29. i člankom 180. stavkom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba