Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MILIĆA (1962)

21.03.2013. 15:20

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Milića zvanog „Maslanica“, rođenog 28.04.1962. godine u općini Busovača gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u mjestu Busovača, u Srednjoj Bosni.

Optuženi Milić trenutno se nalazi u pritvoru, za koji je zatraženo produženje na osnovu postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stava 1. tačaka a) i b) ZKP-a BiH.

Optuženi Zoran Milić se tereti da je, za vrijeme rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine.

Zoranu Miliću se, između ostalog, stavlja na teret da je 26. aprila 1993. godine oko 22:00 sata u mjestu Busovača, u Srednjoj Bosni, zajedno sa Zoranom Marinićem, pripadnikom HVO-a Busovača, protiv kojeg je krajem prošle godine podignuta optužnica i zakazan početak glavnog pretresa za dan 12.04.2013. godine, pucanjem iz oružja i korištenjem noža sudjelovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti i ranjavanju jednog civila bošnjačke nacionalnosti, prilikom napada na njihove porodične kuće.

U ovom napadu ubijen je osamdesetpetogodišnji starac, zatim jedan srednjovječni muškarac koji je bio težak invalid, a od posljedica ranjavanja nakon nekoliko sati umro je šesnaestogodišnji mladić, te dva dana kasnije i jedna mlada djevojka.

Prilikom ovog napada na civile bošnjačke nacionalnosti, Zoran Milić je sudjelovao i u paljenju njihove porodične kuće.

Predmet protiv Zorana Marinića i Zorana Milića spada u tzv. predmete „Kategorije II“, jer je ustupljen Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala.

Optuženi Zoran Milić se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačaka c) i f) Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. i članom 180. stavom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba