Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНИМ ДРОГАМА

20.03.2013. 15:05

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против два лица која се терете за неовлаштени међународни промет опојним дрогама.

Оптужница је подигнута против:

- А.М. (1965) из Сарајева, држављанина БиХ и

- Б.К. (1989) из Сарајева, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у неутврђеном периоду постали чланови организоване криминалне групе која се бави вршењем кривичних дјела која су у вези са неовлаштеном међународном купопродајом, слањем, посредовањем и испоруком опојне дроге, као и да су, након претходног договора са њима познатим члановима групе за организовани криминал, учествовали у међународном промету наркотичких средстава.

У оптужници се наводи да је њима познато лице, на подручју Републике Њемачке, након што је набавило 2 кг психотропне материје пировалерон (до сада непознате на нарко тржишту БиХ – према хемијским карактеристикама и цијени слична кокаину), чији је промет забрањен у БиХ, ангажовало оптужене А.М. и Б.К. за посредовање и преузимање ове дроге у БиХ.

Поменуто лице је из Њемачке у два наврата, и то 27.07.2012. године и 06.08.2012. године, упутило у БиХ пакете у којима је био упакован по један килограм ове психотропне материје, авионским превозом, путем брзе поште и то у једном случају редовном линијом из Минхена за Сарајево, а у другом случају из Дубаија за Сарајево.

Промет ове опојне дроге спријечен је заједничким дјеловањем више полицијских агенција, као и сарадњом правосудних и полицијских агенција више држава.

Оптужени се терете да су постали припадници организоване групе људи ради неовлаштене међународне куповине, продаје, држања, превоза и преноса материја или препарата који су прописом проглашени опојним дрогама, чиме су учинили кривично дјело организирани криминал из члана 250. става 1. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba