Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

20.03.2013. 15:05

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama.

Optužnica je podignuta protiv:

- A.M. (1965) iz Sarajeva, državljanina BiH i

- B.K. (1989) iz Sarajeva, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u neutvrđenom periodu postali članovi organizovane kriminalne grupe koja se bavi vršenjem krivičnih djela koja su u vezi sa neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, slanjem, posredovanjem i isporukom opojne droge, kao i da su, nakon prethodnog dogovora sa njima poznatim članovima grupe za organizovani kriminal, učestvovali u međunarodnom prometu narkotičkih sredstava.

U optužnici se navodi da je njima poznata osoba, na području Republike Njemačke, nakon što je nabavila 2 kg psihotropne supstance pirovaleron (do sada nepoznate na narko tržištu BiH – prema hemijskim karakteristikama i cijeni slična kokainu), čiji je promet zabranjen u BiH, angažovala optužene A.M. i B.K. za posredovanje i preuzimanje ove droge u BiH.

Pomenuta osoba je iz Njemačke u dva navrata, i to 27.07.2012. godine i 06.08.2012. godine, uputila u BiH pakete u kojima je bio upakovan po jedan kilogram ove psihotropne supstance, avionskim prevozom, putem brze pošte i to u jednom slučaju redovnom linijom iz Minhena za Sarajevo, a u drugom slučaju iz Dubaija za Sarajevo.

Promet ove opojne droge spriječen je zajedničkim djelovanjem više policijskih agencija, kao i saradnjom pravosudnih i policijskih agencija više država.

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizovane grupe ljudi radi neovlaštene međunarodne kupovine, prodaje, držanja, prevoza i prenosa supstanci ili preparata koji su propisom proglašeni opojnim drogama, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 1. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba