Вијести

ЛИШЕН СЛОБОДЕ НЕЏАД ХОЏИЋ (1969)

19.03.2013. 15:53

По наредби тужиоца Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, истражиоци Државне агенције за истраге и заштиту БиХ-SIPА лишили су слободе 19.03.2013. године Неџада Хоџића званог „Џон Вејн“, „Џони“ и „Нећко“, рођеног 15.03.1969. године у Новом Пазару, Република Србија, стално настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ и Републике Србије.

Неџад Хоџић лишен је слободе испред Притворске јединице Суда БиХ, након пуштања из притвора, на основу рјешења Суда БиХ, а који притвор је био одређен због основа сумње да је учествовао у извршењу кривичног дјела ратног злочина у селу Трусина, општина Коњиц, дана 16.04.1993. године.

Неџад Хоџић је лишен слободе због постојања основа сумње да је као припадник Специјалног одреда за посебне намјене Штаба Врховне команде АРБиХ „Зулфикар“, у периоду јануар-август 1993. године, учинио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништа из члана 173. КЗ-а БиХ и ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. истог Закона. Предметна кривична дјела су извршена над заробљеницима логора „Силос“ и „Крупа“ у Хаџићима над припадницима српског народа, као и жртвама хрватске националности из логора „Мусала“ у Коњицу, које су припадници исте јединице из тих логора довели на Игман.

Постоји основ сумње да је Неџад Хоџић ове заробљенике, њих укупно 29, мучио и сексуално злостављао, а заробљеника Јадранка Главаша убио. Осумњичени ће у законском року бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати, након чега ће Тужилаштво БиХ поднијети приједлог Суду БиХ за одређивање притвора Неџаду Хоџићу.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba