Vijesti

LIŠEN SLOBODE NEDŽAD HODŽIĆ (1969)

19.03.2013. 15:53

Po naredbi tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA lišili su slobode 19.03.2013. godine Nedžada Hodžića zvanog „Džon Vejn“, „Džoni“ i „Nećko“, rođenog 15.03.1969. godine u Novom Pazaru, Republika Srbija, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Nedžad Hodžić lišen je slobode ispred Pritvorske jedinice Suda BiH, nakon puštanja iz pritvora, na temelju rješenja Suda BiH, a koji pritvor je bio određen zbog osnova sumnje da je sudjelovao u izvršenju kaznenog djela ratnog zločina u selu Trusina, općina Konjic, dana 16.04.1993. godine.

Nedžad Hodžić je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ARBiH „Zulfikar“, u razdoblju siječanj-kolovoz 1993. godine, počinio kaznena djela ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ-a BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. istog Zakona. Predmetna kaznena djela su počinjena nad zatočenicima logora „Silos“ i „Krupa“ u Hadžićima nad pripadnicima srpskog naroda, kao i žrtvama hrvatske nacionalnosti iz logora „Musala“ u Konjicu, koje su pripadnici iste jedinice iz tih logora doveli na Igman.

Postoji osnov sumnje da je Nedžad Hodžić ove zatočenike, njih ukupno 29, mučio i seksualno zlostavljao, a zatočenika Jadranka Glavaša ubio. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati, nakon čega će Tužiteljstvo BiH podnijeti prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora Nedžadu Hodžiću.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba