Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ TBiH SASTAO SE SA ŠEFICOM UREDA VIJEĆA EUROPE U BiH

12.03.2013. 15:20

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH, Mary Ann Hennessey, posjetila je Tužiteljstvo BiH i sastala se sa glavnim tužiteljem, Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽITELJ TBiH SASTAO SE SA ŠEFICOM UREDA VIJEĆA EUROPE U BiH

Sastanak je održan radi iznalaženja boljih rješenja za izvršenje odluka i unapređenje suradnje institucija u Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema sastanka odnosila se na probleme u svezi neizvršenja odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, s obzirom da neizvršenje i nepostupanje po ovim odlukama može predstavljati kazneno djelo.

Tijekom današnjeg susreta dogovoreno je da će se sa predstavnicima Ustavnog suda BiH održati sastanak radi rješavanja ovakvih i sličnih problema.

Također, na sastanku je razgovarano o pravosudnom aspektu izvršenja i odgovornosti u svezi praktične implementacije Odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

Šefica Ureda Vijeća Europe je pohvalila izbor glavnog tužitelja od strane VSTV-a BiH, kao jedan od pozitivnih primjera provedbe odluke „Sejdić-Finci“.

Glavni tužitelj je gospođu Hennessey upoznao sa radom Tužiteljstva BiH, uključujući i aktivnosti koje se provode sa ciljem osiguranja adekvatnih smještajnih kapaciteta za Tužiteljstvo BiH i jačanja kadrovske popunjenosti Tužiteljstva BiH, a razgovarano je i o pomoći Tužiteljstvu BiH od strane Vijeća Europe i Europske komisije.

Na sastanku je razgovarano i o aktualnim aktivnostima Tužiteljstva BiH, koje se poduzimaju radi jačanja suradnje sa agencijama za provedbu zakona u regionu, kao i o prioritetima i aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala i korupcije i ubrzanju dinamike rada na procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Dužnosnica Vijeća Europe je iskazala potporu radu Tužiteljstva BiH u procesu uspostave vladavine prava, što je izuzetno bitan segment u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, a naročito je podržala jačanje suradnje između tužiteljstava BiH, Srbije i Hrvatske.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba