Vijesti

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE RAVNATELJA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽITELJA TBiH I TAJNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI

05.03.2013. 15:56

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o aktivnostima i suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, situaciji vezanoj za poštivanje bezviznog režima, kao i predstojećim aktivnostima policijskih agencija u svezi sa skorim dolaskom Bosne i Hercegovine na granicu sa EU.

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE RAVNATELJA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽITELJA TBiH I TAJNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI

U organizaciji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održan sastanak koordinacije ravnatelja policijskih agencija u BiH i glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, obratio se sudionicima sastanka i predstavio prioritete rada i suradnje Tužiteljstva BiH sa agencijama za provedbu zakona u narednom razdoblju, a naročito u segmentu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, te međudržavne suradnje u regionu.

Na sastanku je razgovarano i o provedenim združenim policijskim akcijama u borbi protiv organiziranog kriminala, po nalogu Tužiteljstva BiH, sa ciljem rasvjetljavanja kaznenih djela organiziranog kriminala i većeg broja nerazjašnjenih ubojstava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u proteklih 10 godina.

Tajnik Ministarstva sigurnosti BiH upoznao je nazočne sa situacijom i aktivnostima vezanim za poštivanje odredbi bezviznog režima za građane BiH, te poboljšanje situacije u svezi sa smanjenjem broja ilegalnih emigranata i lažnih tražitelja azila, kao i neophodnosti potpune implementacije Sporazuma o uspostavi sistema elektronske razmjene podataka između policijskih tijela i tužiteljstava, te budućim aktivnostima institucija BiH koje su potrebne da bi se zaštitio bezvizni režim za građane BiH.

S obzirom na predviđeni ulazak Republike Hrvatske u EU, te skori izlazak Granične policije BiH na granicu sa teritorijem EU u dužini od oko 1000 km, predstavnici Granične policije su nazočne upoznali sa aktivnostima i pripremama graničnih kapaciteta naše zemlje za izlazak na granicu sa Europskom unijom, koji se očekuje za nekoliko mjeseci, a radi osiguranja što učinkovitijeg graničnog prometa ljudi i roba u narednom razdoblju.

Predstavnik Granične policije prezentirao je aktivnosti i napore ove agencije u borbi protiv ilegalnih migracija preko teritorija Bosne i Hercegovine.

Također, iz Službe za poslove sa strancima, sudionici su informirani o aktivnostima ove službe, vezanim za pitanja ilegalnih emigranata i proces readmisije, kako bi se ubuduće spriječile ilegalne migracije.

Ravnatelji policijskih agencija u BiH i glavni tužitelj su razgovarali i o tekućim pitanjima i aktivnostima vezanim za međusobnu suradnju u otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja kaznenih djela, te poboljšanju sigurnosne situacije u predstojećem procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.  

Na redovitim sastancima koordinacije ravnatelja policijskih agencija i glavnog tužitelja sudjeluju:

- glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović

- ravnatelj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Himzo Selimović

- ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Goran Zubac

- ravnatelj Granične policije BiH, Vinko Dumančić

- ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH, Dragan Mektić

- tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, Bakir Dautbašić

- ravnatelj Federalne uprave policije MUP-a FBiH, Dragan Lukač

- ravnatelj Policije MUP-a RS, Gojko Vasić

- šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Lujić

- predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u F BiH

- predstavnici Veleposlanstva SAD-a u BiH i predstavnici projekta ICITAP

Sastancima koordinacije ravnatelja policije i glavnog tužitelja se, po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju ravnatelji i čelni dužnosnici institucija uključenih u koordinaciju.

Domaćin sastanka u Sarajevu bilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba