Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ОБЈЕКТИМА ЦЕНТРАЛНОГ ЗАТВОРА И ВОЈНОГ ЗАТВОРА „ВИКТОР БУБАЊ“ У САРАЈЕВУ

25.02.2013. 15:07

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Ф.А., рођеног 1947. године у Сарајеву.

Овај оптужени терети се да је у периоду од јуна до новембра 1992. године, у вријеме оружаног сукоба у БиХ, као припадник Војне полиције Територијалне одбране Р БиХ, у својству стражара у објектима Централног затвора и војног затвора у касарни „Виктор Бубањ“, као учесник удруженог злочиначког подухвата у којем је учествовало више лица, учинио кршења одредби Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је у више наврата, рукама, оружјем и разним предметима, тукао затворенике српске националности, наносио им тешке физичке озљеде, застрашивао их пријетњама да ће бити убијени, те на друге начине тукао, мучио и злостављао више затвореника.

Он се терети и да је пријетњом и употребом силе учинио силовање и сексуално злостављање једне затворенице српске националности, у објекту Централног затвора у Сарајеву.

Оптужени се терети да је, кршећи правила међународног права за вријеме рата и оружаног сукоба, као учесник удруженог злочиначког подухвата, учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173., став 1. тачке ц) и е) КЗ БиХ, у вези са чланом 180. став 1. КЗ-а БиХ.

С обзиром да се овај оптужени не налази на територији БиХ, након потврђивања оптужнице, Тужилаштво БиХ ће предузети радње и активности са циљем да оптужени постане доступан како би се против њега водио кривични поступак.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba