Vijesti

PREDLOŽEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA, IZRICANJE MJERA ZABRANE, TE RASPISIVANJE MEĐUNARODNE TJERALICE

19.02.2013. 15:17

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, izricanje mjera zabrane i raspisivanje međunarodne tjeralice za 5 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavci 3. i 2. u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. KZ-a BiH.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužitelj zatražio pritvor, lišili su slobode djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, u koordinaciji sa djelatnicima Granične policije BiH i MUP-a Tuzlanskog kantona, na Graničnom prijelazu Orašje i izvršili zapljenu veće količine opojne droge kokain, kao i smjesu i tekućinu za proizvodnju opojnih droga, te izvršili pretrese na više lokacija na području Banovića.

Zaplijenjena opojna droga i kemikalije za proizvodnju opojne droge bit će podvrgnute stručnom vještačenju, tijekom kojeg će se utvrditi vrsta i koncentracija opojne droge u zaplijenjenoj tvari.

Prema preliminarnim provjerama, zaplijenjena je količina od najmanje 1 kilograma opojne droge kokain, čija vrijednost u uličnoj prodaji, na ilegalnom narko tržištu, dostiže i više desetina tisuća KM.

Naknadnim vještačenjem zaplijenjenih tvari, moguće je da količina kokaina bude i veća.

Navedena zapljena predstavlja jednu od većih zapljena opojne droge kokain, u posljednjih nekoliko godina.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičene M.M. (1979), M.D. (1977) i O.R. (1977), te u odnosu na osumnjičene R.E. (1989) i M.E. (1986) izricanje mjera zabrane. S obzirom da se osumnjičeni M.D. (1977) nalazi u bjekstvu, predloženo je da Sud BiH nakon određivanja mjere pritvora, izda naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice sukladno članku 443. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Tužitelj je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih člankom 132. stavak 1. točke a), b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostaloga, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili suučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, a u odnosu na M.M. i M.D. predložena je mjera pritvora iz razloga što postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, te u odnosu na O.R. zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, ponovno izvršio isto ili slično kazneno djelo.

U odnosu na osumnjičene M.E. i R.E., postupajući tužitelj je predložio mjere zabrane iz članka 126.a točke c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zabrana sastajanja sa ostalim osumnjičenima, te obvezu javljanja jednom tjedno u policijsku postaju po mjestu prebivališta.

Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavljaju aktivnosti i istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih osoba.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba