Vijesti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

19.02.2013. 15:10

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ-a BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Huseina Begića zvanog „Huso“, rođenog 22.01.1964. godine u Bihaću, nastanjenog u Cazinu, državljanina BiH,

2. Safeta Kovačevića zvanog “Papo“, rođenog 18.09.1973. godine u općini Bihać gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R Hrvatske,

3. Muhameda Anadolca, rođenog 29.07.1972. godine u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH,

4. Abida Ljubijankića, rođenog 15.10.1969. godine u Cazinu, nastanjenog u Bihaću, državljanina BiH i

5. Sabahudina Hafurića, rođenog 08.05.1972. godine u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, postupajući protivno članku 3. i članku 4. Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. godine, kao pripadnici 5. bataljona Vojne policije V korpusa Armije RBiH, namjerno nanosili snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, povrede tijela i zdravlja, ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske RS.

U optužnici se navodi da su optuženi Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić u svojstvu vojnih policajaca, a Husein Begić u svojstvu komandira voda u drugoj četi 5. bataljona Vojne policije, dana 11.03.1995. godine, sudjelovali u provođenju trideset i jednog (31) ratnog zarobljenika VRS, koji su se nalazili pod kontrolom V korpusa, sa lokacija sabirnih centara u krugu poduzeća „Rad“ u Cazinu, zatvora „Luke“ u Bihaću i vojarne „Adil Bešić“ u Bihaću, čiji je prijevoz vršen autobusom.

Optuženi su zarobljenim pripadnicima VRS po ulasku u autobus najprije na oči stavili platnene poveze, zatim im naredili da ruke drže na leđima, a glave u pognutom položaju, te ih prinudili da sjednu na pod autobusa, da bi tijekom vožnje na relaciji od Cazina do Bihaća i dalje od Bihaća do Graničnog prijelaza Izačić, koja je trajala znatno duže od uobičajene, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima, namjerno im nanoseći snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, povrede tijela i zdravlja, tako što su ih tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, zadajući im udarce po različitim dijelovima tijela, a istodobno ih prisiljavali da pjevaju pjesmu „Bosno moja“ i da na pitanje policajaca „čija je ovo zemlja“ u jedan glas odgovaraju “Turska“, te da uzvikuju muslimanski ratnički poklič „Tekbir-Allahu Ekber“, upozoravajući ih da ne podižu glavu.

Optuženi Husein Begić zvani “Huso“ koji je bio komandir skupine, tereti se da je propustio da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi njemu podređene, Safeta Kovačevića, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića, Sabahudina Hafurića i druge pripadnike iz te skupine, da vrše njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, iako je znao da se navedeni policajci spremaju da poduzmu takve radnje, što su u njegovoj nazočnosti i činili, pa je takvo premlaćivanje trajalo gotovo cijelom vožnjom, do mjesta Japanska krivina kod naselja Izačić, gdje je nakon toga izvršena dogovorena razmjena između predstavnika Vojske RS i predstavnika V korpusa A RBiH.

Optuženi Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić se terete da su izvršili kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točke a) i b) u svezi sa člankom 29., a sve u svezi sa člankom 180. stavak 1. KZ-a BiH, a osumnjičeni Husein Begić se tereti da je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točke a) i b), u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba