Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ЗВАНИЧНИЦИМА ВЛАДЕ ФБиХ. НАСТАВЉАЈУ СЕ АКТИВНОСТИ НА ОБЕЗБЈЕЂЕЊУ АДЕКВАТНИХ СМЈЕШТАЈНИХ КАПАЦИТЕТА ЗА ТУЖИЛАШТВО БиХ

07.02.2013. 15:22

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са делегацијом Владе ФБиХ. На састанку је разговарано о капацитетима за будући смјештај Тужилаштва БиХ, те процесу примопредаје и уступања зграде Јединице за специјалну подршку ФУП-а, за смјештај Тужилаштва БиХ.

Поменутом објекту потребна је цјелокупна реконструкција, а погодан је за смјештај Тужилаштва БиХ јер се налази у оквиру Комплекса правосудних институција БиХ, гдје су смјештени Тужилаштво БиХ, Суд БиХ и ВСТС БиХ.

Преузимањем и реновирањем наведеног објекта, осигураће се квалитетан канцеларијски простор за смјештај Тужилаштва БиХ, те ће након тога смјештајни капацитети Тужилаштва БиХ и Суда БиХ бити потпуно физички одвојени.

Проналазак адекватног смјештајног капацитета за Тужилаштво БиХ једна је од препорука структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ, ради што ефикаснијег рада Тужилаштва БиХ на најсложенијим предметима ратних злочина, организованог криминала и корупције.

Подршку смјештају Тужилаштва БиХ у адекватне просторне капацитете, између осталих, дали су и Европска комисија, ВСТС БиХ, Амбасада САД-а у БиХ и Мисија ОЕБС-а у БиХ.

Тужилаштво БиХ већ дужи временски период има потешкоће са недостатком адекватног простора и потребне пратеће инфраструктуре. Будући да има само један спрат на којем се сада налази, Тужилаштво има заиста недовољан број канцеларија и недостатак простора за адекватан смјештај и професионалне радне услове запослених.

Повећање броја тужилаца и пратећег особља је, у складу са планом развоја институције у протеклим годинама, довело до потребе за проналаском адекватног смјештаја за око 200 запослених, колико тренутно ради у Тужилаштву БиХ.

Главни тужилац и запосленици Тужилаштва Босне и Херцеговине изражавају захвалност Влади Федерације БиХ, Федералној управи полиције, Јединици за специјалну подршку, Министарству правде БиХ и свим осталим домаћим и међународним институцијама, које су помогле и које ће и у будућности помоћи и дати подршку да се проблем смјештајних капацитета Тужилаштва БиХ адекватно ријеши, како би ова институција имала потребне услове за рад.

Закључак Владе Федерације


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba