Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA DUŽNOSNICIMA VLADE FBiH. NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI NA OSIGURANJU ODGOVARAJUĆIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA ZA TUŽITELJSTVO BiH

07.02.2013. 15:22

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, sastao se sa delegacijom Vlade FBiH. Na sastanku je razgovarano o kapacitetima za budući smještaj Tužiteljstva BiH, te procesu primopredaje i ustupanja zgrade Jedinice za specijalnu podršku FUP-a za smještaj Tužiteljstva BiH.

Pomenutom objektu potrebna je temeljita rekonstrukcija, a pogodan je za smještaj Tužiteljstva BiH jer se nalazi u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, gdje su smješteni Tužiteljstvo BiH, Sud BiH i VSTV BiH.

Preuzimanjem i renoviranjem navedenog objekta, osigurat će se kvalitetan uredski prostor za smještaj Tužiteljstva BiH, te će nakon toga smještajni kapaciteti Tužiteljstva BiH i Suda BiH biti potpuno fizički odvojeni.

Pronalazak odgovarajućeg smještajnog kapaciteta za Tužiteljstvo BiH jedna je od preporuka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, radi što učinkovitijeg rada Tužiteljstva BiH na najsloženijim predmetima ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.

Podršku smiještanju Tužiteljstva BiH u odgovarajuće prostorne kapacitete, između ostalih, dali su i Europska komisija, VSTV BiH, Veleposlanstvo SAD-a u BiH i Misija OESS-a u BiH.

Tužiteljstvo BiH već duže vremensko razdoblje ima poteškoće sa nedostatkom odgovarajućeg prostora i potrebne prateće infrastrukture. Budući da ima samo jedan sprat na kojem se sada nalazi, Tužiteljstvo ima doista nedovoljan broj ureda i nedostatak prostora za odgovarajući smještaj i profesionalne radne uvjete uposlenih.

Povećanje broja tužitelja i pratećeg osoblja, sukladno planu razvoja institucije u proteklim godinama, dovelo je do potrebe za pronalaskom odgovarajućeg smještaja za oko 200 uposlenika, koliko trenutno radi u Tužiteljstvu BiH.

Glavni tužitelj i uposlenici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izražavaju zahvalnost Vladi Federacije BiH, Federalnoj upravi policije i Jedinici za specijalnu podršku, Ministarstvu pravde BiH i svim ostalim domaćim i međunarodnim institucijama koje su pomogle i koje će i u budućnosti pomoći i pružiti potporu da se problem smještajnih kapaciteta Tužiteljstva BiH adekvatno riješi, kako bi ova institucija imala potrebne uvjete za rad.

Zaključak Vlade Federacije BiH


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba