Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA ŠEFOM OSCE MISIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

05.02.2013. 15:17

Šef Misije OSCE-a u BiH, Fletcher M. Burton, posjetio je danas Tužilaštvo BiH i sastao se sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA ŠEFOM OSCE MISIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Gospodin Burton je čestitao glavnom tužiocu na njegovom imenovanju, te izrazio odlučnost OSCE-a da nastavi podržavati Tužilaštvо BiH u njegovom radu, kao i naporima i izazovima u budućnosti.

Glavni tužilac i šef Misije OSCE-a razgovarali su o saradnji koju imaju OSCE i Tužilaštvo BiH, te naročito o budućem procesuiranju neriješenih predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kao i koracima koji se trebaju preduzeti kako bi se osigurala efikasna procesuiranja predmeta ratnih zločina i uspostavila vladavina prava.

Gospodin Burton je pozdravio angažovanost glavnog tužioca, te napomenuo da se Misija sprema pokrenuti novi projekat koji će osigurati resurse za angažiranje osoblja za dodatnu podršku, treninge i obuke, kao i operativne troškove Tužilaštva BiH.

Projekat će biti finansiran donacijama vlada Norveške, Švicarske, SAD-a, Velike Britanije i Italije.

„Drago mi je da je Misija OSCE-a prepoznala napore Tužilaštva BiH na uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Procesuiranje predmeta ratnih zločina jedan je od naših ključnih prioriteta i zahvalan sam Misiji i državama donatorima na pomoći u našim naporima da osiguramo pravdu za žrtve i sigurnije okruženje za život svih građana BiH i budućih generacija koje dolaze“ - rekao je Salihović.

Gospodin Burton je čestitao glavnom tužiocu nedavno potpisivanje i stupanje na snagu Protokola o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine R Srbije u krivičnom gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

„Regionalna saradnja je ključna da se spriječi nekažnjenost za sve počinioce koji su se sklonili izvan granica“ - rekao je Burton.

Misija OSCE-a će nastaviti raditi zajedno sa Tužilaštvom BiH, kako bi se osigurala puna implementacija potpisanog sporazuma, kao i potpisivanje budućih sporazuma o saradnji sa drugim zemljama u regionu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba