Vijesti

ZVANIČNICI TUŽILAŠTVA PRI MKSJ, EVROPSKE KOMISIJE, EVROPSKE UNIJE I MINISTARSTVA PRAVDE SAD POZDRAVILI POTPISIVANJE PROTOKOLA O SARADNJI

01.02.2013. 15:23

Jučerašnje potpisivanje Protokola o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije pozdravljeno je od strane Tužilaštva pri MKSJ u Den Haagu.

Također, visoki zvaničnici Evropske komisije, Evropske unije i Ministarstva pravde SAD-a pozdravili su potpisivanje protokola Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Tužilaštvo BiH, na čelu sa glavnim tužiocem, će u narednom periodu poduzeti intenzivne aktivnosti na potpisivanju Protokola o saradnji sa tužilaštvima Republike Hrvatske i Republike Crne Gore.


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Tužilaštvo pozdravlja potpisivanje Protokola između tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije u vezi sa saradnjom na predmetima koji se tiču ratnih zločina


Tužilaštvo pozdravlja današnje potpisivanje Protokola u Briselu između predstavnika Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva za ratne zločine Bosne i Hercegovine u vezi s razmjenom dokaza i informacija u predmetima koji se tiču ratnih zločina.

Potpisivanje Protokola čiji je cilj da unaprijedi saradnju tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se počinioci teških zločina priveli pravdi, predstavlja značajan korak u borbi protiv nekažnjivosti u bivšoj Jugoslaviji. Pojačana saradnja tužilaštava je od ključne važnosti za žrtve zločina počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji koje traže pravdu i zadovoljštinu za svoje patnje.

Ako se adekvatno provede, Protokol bi mogao ponuditi praktična rješenja za probleme kao što su paralelne istrage dviju zemalja i predstavlja važan korak u rješavanju nagomilanih predmeta preostalih u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo posebno cijeni napore koje je na postizanju ovog rezultata uložila Evropska unija, koja je bila domaćin potpisivanju Protokola. 

Zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, Tužilaštvo će i dalje davati podršku svim nastojanjima za unapređenje krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji i za saradnju između tužilaštava u toj regiji.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba