Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ULOŽILO ŽALBU NA ODLUKU O UKIDANJU PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ANESA SADIKOVIĆA (1976)

03.01.2013. 10:53

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH žalbu na odluku Suda BiH da osumnjičenog Anesa Sadikovića pusti na slobodu, uz davanje jamstva u nekretninama i određivanje mjera zabrane.

Postupajući tužilac koji vodi istragu u navedenom predmetu, u okviru kojeg je provedena udružena policijska akcija kodnog naziva „Boss“, smatra da se osumnjičeni treba nalaziti u pritvoru, jer se radi o jednoj od najopsežnijih istraga Tužilaštva BiH u predmetu organiziranog kriminala i finansijskog kriminala, koji se odnosi na zloupotrebe i nezakonite aktivnosti u iznosu od više desetina miliona KM.

S obzirom na ozbiljnost predmeta, tužilaštvo smatra da se ovaj osumnjičeni treba nalaziti u pritvoru, jer istraga u ovom predmetu još uvijek traje, te da njegovim boravkom na slobodi postoji opasnost od bjekstva, kao i opasnost od mogućnosti uticaja na svjedoke ili saučesnike i prikrivanja dokaza.

Iz navedenih razloga Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH žalbu na navedenu odluku suda, u kojoj traži da se odluka ukine i osumnjičeni vrati u pritvor.

Anes Sadiković je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivična djela organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje, carinske prijevare i pranja novca.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba