Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВИТОМИРА ПОПИЋА (1961)

31.12.2012. 08:26

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Витомира Попића, који се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х), у вези са чланом 180. став 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Витомира Попића, званог „Вито“, рођеног 08.11.1961. године у Високом, до рата настањеног у Гацку, са садашњим пребивалиштем у Новом Саду, Република Србија, држављанина Републике Србије.

Оптужени Витомир Попић се терети да је за вријеме оружаног сукоба у БиХ, у својству командира Станице милиције у СЈБ Гацко, заједно са начелником СЈБ Гацко, предсједником Општине и Кризног штаба Гацко и припадником СЈБ Гацко, те заједно са другим одговорним лицима у ТО Гацко, паравојним формацијама, командом Гатачког батаљона и другим јединицама Херцеговачког корпуса ВРС, учествовао у удруженом злочиначком подухвату, у прогону бошњачког цивилног становништва на подручју општине Гацко.

Оптужени се, између осталог, терети да је учествовао у затварању, нечовјечним дјелима, убиствима, депортацији, присилним пресељењима, мучењу, присилним нестаницима, те у формирању и одржавању логорског система у Гацку у којем су без правног основа били заробљени цивили бошњачке националности. У њима су исти били лишавани живота, према њима се нечовјечно поступало, наношењем повреда, мучењем, одвођењем у непознатом правцу, као и присилним премјештањем у логор формиран у бившој касарни ЈНА у Билећи.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba