Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VITOMIRA POPIĆA (1961)

31.12.2012. 08:26

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vitomira Popića, koji se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vitomira Popića, zvanog „Vito“, rođenog 08.11.1961. godine u Visokom, do rata nastanjenog u Gacku, sa sadašnjim prebivalištem u Novom Sadu, Republika Srbija, državljanina Republike Srbije.

Optuženi Vitomir Popić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandira Stanice milicije u SJB Gacko, zajedno sa načelnikom SJB Gacko, predsjednikom Opštine i Kriznog štaba Gacko i pripadnikom SJB Gacko, te zajedno sa drugim odgovornim osobama u TO Gacko, paravojnim formacijama, komandom Gatačkog bataljona i drugim jedinicama Hercegovačkog korpusa VRS, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Gacko.

Optuženi se, između ostalog, tereti da je sudjelovao u zatvaranju, nečovječnim djelima, ubistvima, deportaciji, prisilnim preseljenjima, mučenju, prisilnim nestanicima, te u formiranju i održavanju logorskog sistema u Gacku u kojem su bez pravnog osnova bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti. U njemu su isti bili lišavani života, prema njima se nečovječno postupalo, nanošenjem povreda, mučenjem, odvođenjem u nepoznatom pravcu, kao i prisilnim premještanjem u logor formiran u bivšoj kasarni JNA u Bileći.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba