Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗОРАНА МАРИНИЋА (1963)

28.12.2012. 10:59

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зорана Маринића званог „Швабо“, рођеног 06.06.1963. године у општини Бусовача гдје је и настањен, држављанина БиХ, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва извршен у мјесту Бусовача у Средњој Босни.

Оптужени Маринић тренутно се налази на слободи, а рјешењем Суда БиХ од 04.10.2012. године одређене су му мјере забране на основу чланова 123., 126а), 126б) и 126ц) ЗКП-а БиХ.

Предмет против Зорана Маринића спада у тзв. предмете „Категорије II“, јер је уступљен Тужилаштву БиХ из Хашког трибунала.

Оптужени Зоран Маринић терети се да је, за вријеме рата у БиХ и у вријеме оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, као припадник ХВО-а, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата и поступању са ратним заробљеницима од 12.08.1949. године.

Зорану Маринићу се, између осталог, ставља на терет да је 26. априла 1993. године у ноћним часовима у мјесту Бусовача, у Средњој Босни, заједно са неколико НН војника ХВО-а, пуцањем из оружја и кориштењем ножа, учествовао у рањавању и убиству четири цивила бошњачке националности, приликом напада на њихове породичне куће.

У овом нападу убијен је осамдесетпетогодишњи старац који је био тежак инвалид, као и један средњовјечни мушкарац, а од посљедица рањавања након неколико часова умро је шеснаестогодишњи младић, те два дана касније и једна млада дјевојка.

Приликом овог напада на цивиле бошњачке националности, Зоран Маринић је учествовао и у паљењу њихове породичне куће.

Оптужени Зоран Маринић терети се да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке ц) и ф) Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba